Fredagskrönikan: Barracas Central kommer att få det jobbigt i Primera Division

Copa Liga Profesional inleddes under torsdagen. Vi bjöds på flera spännande – och fartfyllda matcher under kvällens gång. I en av dessa var Barracas Central tillbaka i den argentinska högstadivisionen efter nästan 100-års frånvaro. Det blev dock inte den starten man hade hoppats på.

Att Barracas Central skulle få det jobbigt i Primera Division var nog många överens om inför den här säsongen. Även fast man kommer ifrån en gedigen prestation, i Primera Nacional, under fjolåret har föreningen tagit sig snabbt uppåt i divisionerna och känslan är att organisationen inte riktigt har hunnit med.

Så sent som för två säsonger sedan spelade faktiskt Barracas Central i B Metropolitana – Argentinas tredjedivision – och efter att ha tagit klivet upp till Primera Nacional nådde man uppflyttning direkt som nykomlingar. Talleres gjorde en liknande resa för några år sedan, men skillnaden mellan dessa båda klubbar är stor på väldigt många sätt och vis.

För även om förbundets president, Claudio Tapia, har ett finger med i Barracas framgångar går det inte att komma ifrån att klubben, som sådan, inte har något vidare kapital till att förstärka truppen nämnvärt. Visserligen har man gjort tretton nyförvärv inför den kommande säsongen, men bortsett ifrån Pablo Mouche är det få som sticker ut.

Gårdagens premiär mot Central Córdoba blev inte heller någon höjdare. Det blev nästan smärtsamt tydligt att framförallt defensiven inte håller någon vidare kvalité, i Barracas, och detta utnyttjade hemmalaget på ett förödande sätt.

Ledningsmålet kom redan efter fyra minuters spel när Renzo López gav Central Córdoba ledningen med 1–0. Barracas hade betydligt mer boll än hemmalaget, men gjorde väldigt lite med den och istället kunde hemmalaget slå tillbaka med sylvassa kontringar. Matchen levde, resultatmässigt, till slutminuterna, men det var nog få som på allvar trodde att Barracas skulle komma tillbaka. Istället dödade hemmalaget definitivt matchen och säkrade säsongens första trepoängare.

Jag har väldigt svårt att se hur Barracas Central inte ska bli inblandade i en nedflyttningsstrid vad det lider. Det kan vara att man lyckas hålla sig kvar, under den första säsongen, då nykomlingar trots allt ändå har det lättare under den inledande säsongen – genomsnittspoängen räknas ut på antalet spelade matcher och därför krävs inte särskilt många poäng för att få ett hyfsat poängsnitt under det första året.

Hursomhelst kommer det förmodligen att bli en jobbig säsong för Barracas Central och i år tror jag inte ens att domarna kan hjälpa dom på traven. Man ska inte glömma bort att Central Córdoba långtifrån är en toppmotståndare – dom avslutade bl.a. fjolårssäsongen med att förlora borta mot Boca Juniors med 8–1 – men ändå syntes klasskillnaden under gårdagen.

Tung återkomst för Barracas Central i Primera Divsion efter nästan 100 års frånvaro. Dom kommer att få det väldigt jobbigt i år.