Darío Cvitanich är tillbaka i Banfield för att avsluta sin karriär: ”Det väcks känslor inom mig”

Darío Cvitanich har hunnit fylla 37 år, men fortsätter att spela fotboll på den högsta nivån i Argentina. Inför den kommande säsongen är han tillbaka i Banfield för att avsluta karriären där allting, en gång i tiden, började.

Under hela 2000-talet har Darío Cvitanich spelat fotboll på den allra högsta nivån. Han kom fram i Banfield under inledningen av 00-talet innan han prövade på sina vingar i Europa hos bl.a. Ajax. Efter många turer, fram och tillbaka, är han nu återigen tillbaka i Banfield för en tredje – och avslutande sejour med föreningen i vilken allting, en gång i tiden, började.

”Det har gått 21 år sedan jag klev in på den här gräsmattan för första gången och nu idag, under slutet av min karriär, gör jag det igen samtidigt som samma människor finns runt föreningen. Det väcks känslor inom en, man återvänder till gamla ögonblick – och tusentals stunder som varit. Det är som att återvända till att vara en liten grabb igen och återfå drömmarna man hade när allting, en gång i tiden, började”.

Dom senaste tre åren har Cvitanich spelat för Racing Club där han också hann med att bli mästare. När han lämnade Banfield den senaste gången, 2019, blev det inte särskilt populärt bland klubbens supportrar. Samma sak hände när anfallaren kom tillbaka till Argentina, på lån 2011, och valde Boca Juniors istället för Banfield.

”Kanske blev inte detta förra avskedet som jag hade tänkt mig, men saker händer av en anledning. Tiden sätter saker i ett perspektiv. Nu får jag återvända – och avsluta på det sättet som jag alltid har föreställt mig att jag skulle göra”.

Cvitanich har hunnit samla på sig mycket rutin under sin långa karriär. Nu hoppas han kunna hjälpa dom unga anfallarna i Banfield med tips och råd. Samtidigt har han varit tydlig med, till huvudtränaren Dabove, att han inte vill bli favoriserad framför dom unga spelarna i laget. Cvitanich nöjer sig med den rollen han får utefter vad som är bäst för laget.

”Jag sa till Dabove, redan under den första dagen, att han inte har några skyldigheter gentemot mig – snarare tvärtom. Jag är här för att tillföra saker. Det finns en process i klubben med unga spelare som behöver fortsätta att få spela, och om jag får chansen är det för mina prestationer – inte pga. mitt namn. Något annat kommer jag aldrig att tillåta. Ungdomarna är dom som styr båten och som just nu har inlett sina karriärer. I anfallet har vi många duktiga – och unga spelare. Förhoppningsvis får dom fortsätta att spela och visa upp sig. Dels för Banfields bästa, men även för deras egen skull”.

Darío Cvitanich har gjort 65 mål på 157 matcher för Banfield genom åren.

Bland Banfields anfallare återfinns bl.a. Juan Manuel Cruz och Ramiro Enrique. Två stycken unga – och talangfulla spelare som båda har pappor vars karriärer var väldigt framgångsrika.

”Dom är på väg att göra en karriär som går bortom deras efternamn. Det är två stycken unga spelare som arbetar på väldigt bra, som förbättras mycket och som har glädjen att få ta emot lärdomar ifrån sina pappor, vilka hade fantastiska karriärer. Dom har båda en mentalitet att alltid vilja ha mer och detta är fundamentalt. Jag sätter inte mig själv framför dom utan vid sidan om”.

Cvitanich börjar se slutet på sin karriär. Han medger att kroppen förmodligen bara orkar ett år till och han har redan planer på vad han vill syssla med efter karriärens slut. Studier står högt upp på listan där anfallaren bl.a. ser fram emot att läsa kurser i ekonomi. Innan dess vill dock Cvitanich gärna hjälpa dom unga spelarna i laget att utvecklas ännu mer.

”Jag säger inte att jag är en förebild att följa, men kanske kan ungdomar se min karriär – och det jag åstadkommit och lära sig någonting av det. Jag är övertygad om att vi fotbollsspelare kan hjälpa varandra. Jag växte av att följa flera förebilder, när jag var yngre, i dom klubbarna jag var i och det handlade mer om vad dom gjorde än vad dom sa till mig”.

Under sejouren med Racing Club blev Cvitanich nära vän med Lisandro López. Numera spelar den f.d. Racing-kaptenen i Sarmiento och dessa båda herrar möts redan i den andra omgången av Copa Liga Profesional.

”Vi kommer säkert slå vad om någonting inför den matchen. Inga stora saker då ingen av oss gillar att spendera särskilt mycket pengar. Men en middag eller liknande står säkerligen på spel där förloraren får betala. Blir det oavgjort bjuder (Iván) Pillud istället, haha”.