Inför Copa Liga Profesional 2022: 10 potentiella skytteligavinnare

Om mindre än en vecka drar den argentinska ligasäsongen igång igen. Vi på enkoppmate fortsätter att räkna ner. I denna artikel listar vi tio potentiella skytteligavinnare.

Förra årets säsong avslutades med att River Plate blev mästare och Julián Álvarez vann skytteligan på 18 gjorda mål. Där bakom återfanns Marco Ruben och Pepe Sand på 15 mål vardera. I denna artikel tänkte jag belysa tio spelare som jag tror har potentialen att vinna skytteligan under vårens Copa Liga Profesional (utan inbördes ordning).

Sebastián Sosa Sánchez. Vélez Sarsfield. Född: 1994. Antal mål/matcher ifjol (höstsäsongen): 8/24.
Kommentar: Hade en fin fjolårssäsong med Patronato och var en av få ljusglimtar i Paranáklubben. Sosa Sánchez ska nu försöka fortsätta att göra mål i Vélez Sarsfield och nog finns det alla förutsättningar för detta. Är en kraftfull anfallare som kan göra mål med både fötterna – och huvudet.

Julián Álvarez. River Plate. Född: 2000. Antal mål/matcher ifjol (höstsäsongen): 18/21.
Kommentar: Vann skytteligan i höstas på sina 18 mål, vilket var oerhört imponerande. Kommer att stanna i River Plate till åtminstone i sommar, men troligtvis hela året. Var fjolårssäsongens tveklöst bäste spelare.

Javier Correa. Racing Club. Född: 1992. Antal mål/matcher ifjol (höstsäsongen): 4/21.
Kommentar: Hade ingen storslagen fjolårssäsong och är fortsatt starkt ifrågasatt av supportrarna. Trots detta tror jag ändå att det kan lossna för Correa under den kommande säsongen. Han kommer att ha bättre spelare runt sig i år (Cardona bl.a.) och tränaren Gago har varit tydlig med att Correa är hans nia i startelvan. Jag tror minst att han dubblar sin målskörd ifrån i höstas.

Matías Coccaro. Huracán. Född: 1997. Antal mål/matcher ifjol (höstsäsongen): 7/17.
Kommentar: Gjorde ”bara” sju mål ifjol, men avslutade säsongen starkt. Kommer att bära ett större ansvar i år och jag tror att Coccaro kommer att växa med det. Jag har, vid upprepade tillfällen, beskrivit honom som ”en spelare ifrån en annan tidsålder” med sin mustasch och spelstil. Med det sagt – jag älskar verkligen Coccaro.

Pepe Sand. Lanús. Född: 1980. Antal mål/matcher ifjol (höstsäsongen): 15/24.
Kommentar: Den 41-årige anfallaren är ett fenomen på så väldigt många olika sätt och vis. Låg länge i toppen av skytteligan under fjolåret, men tappade lite under mitten av säsongen. Sand kommer inte att sluta göra mål förrän karriären är över.

Matías Tissera. Platense. Född: 1996. Antal mål/matcher ifjol (höstsäsongen): 14/21.
Kommentar: Hade svårt att ta en startplats under inledningen på höstsäsongen, men började sedan att ösa in mål vilket gjorde det omöjligt att bänka Tissera. Har, lite överraskande, stannat i Platense och det är såklart föreningen glad över. Slutade på 14 mål i höstas och det kan säkerligen bli något liknande i år.

Leandro Díaz. Estudiantes. Född: 1992. Antal mål/matcher ifjol (höstsäsongen): 10/20.
Kommentar: Var lite trögstartad ifjol, men kom sedan igång ordentligt och gjorde majoriteten av sina mål under slutskedet av säsongen. En stor – och tung centertank som besitter ett kraftfullt avslut. Díaz har alla kvalifikationer för att vinna skytteligan.

Miguel Merentiel. Defensa y Justicia. Född: 1996. Född: Antal mål/matcher ifjol (höstsäsongen): 10/24.
Kommentar: Den uruguayanske anfallaren hade en fin fjolårssäsong och visade i flera matcher vilken otroligt kompetent avslutare han är. Avslutade bl.a. säsongen med att göra mål i fem av dom sex sista matcherna. Otroligt kvick i vändningarna och passar utmärkt in i Beccaceces sätt att spela.

Darío Benedetto. Boca Juniors. Född: 1990. Antal mål/matcher ifjol (höstsäsongen): -.
Kommentar: Givetvis ska Benedetto slinka in på denna lista. Han har ett bra målfacit från sin förra sejour i Boca Juniors – 45 mål på 76 matcher, vilket är mer än ett mål varannan match. Kommer ifrån en mindre lyckad epok med spanska Elche och därför kan såklart startsträckan vara lite längre än vanligt. Med det sagt har knappast Benedetto tappat sin näsa för mål under sin Europavistelse.

José López. Lanús. Född: 2000. Antal mål/matcher ifjol (höstsäsongen): 13/25.
Kommentar: Var stundtals omöjlig att stoppa under fjolårssäsongen och flög lite under radarn jämfört med t.ex. Julián Álvarez. Stod för 13 mål och var med detta Lanús näst bäste målgörare efter Pepe Sand som gjorde 15. López är snabb, men också duktig på huvudet.