41-årige Santiago Silva gör comeback efter 2 års dopningsavstängning: ”Jag är den som bestämmer när det är över”

Santiago Silva gör comeback inom den argentinska fotbollen efter två års frånvaro pga. en dopningsavstängning. Nu ska han försöka bevisa att det fortfarande finns krut kvar i den 41-åriga kroppen.

Santiago Silva har representerat 21 klubbar under sin långa karriär som har sträckt sig över flera decennier. Den uruguayanske anfallaren har hunnit med att vinna fyra stora titlar med fyra olika klubbar i Argentina. 2019 stängdes Silva plötsligt av i två år efter att ha tagit ett testosterontillskott som inte var tillåtet. Detta gjorde anfallaren eftersom han ville öka sin fertilitet.

”Jag ville få upp min hormonbalans, som vid detta tillfälle var väldigt låg, men istället blev jag dömd för doping. Viljan att utöka min familj finns där fortfarande, men det har gått ett tag nu. Jag är inte direkt någon ungdom längre, och min fru är i samma ålder. Om det blir av, blir det av”.

Nu är det Aldosivi som gäller för Silvas del efter att huvudtränaren Martín Palermo plockat in anfallaren efter att avstängningen tagit slut.

”Han ringde mig första gången för att kolla hur det var med mig. Jag sa svarade honom; ”jag är ett inburat lejon. Jag har en enorm entusiasm, mentalt är jag 1000% och fysiskt vill jag att du ska se mig”. Efter det träffades vi, gick igenom allting, började förhandlingarna och nu är jag här. Sanningen är den att jag är enormt tacksam. Inom fotbollen vet man precis allting, vem som är professionell och vem som kan komma att ge dig ännu mer. Martín är en ikon, han gjorde miljontals mål, men samtidigt vet han hur jag känt under den här tiden då jag inte kunnat spela. Detta eftersom han själv upplevt tuffa stunder under sin karriär, men lyckades komma tillbaka och uppfylla stora saker”.

Under avstängningsperioden har Silva tränat på ordentligt och hållit sig i form. I början fortsatte han att träna med Argentinos Juniors, vilka han fortfarande hade kontrakt med, innan Silva fick fortsätta på egen hand.

Santiago Silva kommer närmast ifrån spel med Argentinos Juniors.

”Det har cirkulerat många tankar i mitt huvud, det ska jag inte förneka, men jag har hela tiden haft inställningen att det är jag som ska bestämma när karriären är slut. Dom ska inte få pensionera mig, det har jag hela tiden vetat. Många människor har sagt till mig att det är slut, att jag haft en bra karriär och att det kommer bli svårt att komma tillbaka. Nejet har kommit ifrån många, men jag har även fått jaet ifrån personer som sett den motivation jag fortfarande besitter – och har i mina förberedelser. Eller rättare sagt ”min upprätthållning” är nog det rätta ordet. Först och främst psykologiskt – därefter fysiskt”.

Santiago Silva har fått enormt mycket stöd ifrån supportrar runt om i hela Argentina. Även ifrån klubbar han inte har representerat. Dom flesta står bakom den rutinerade anfallaren och ser fram emot att få se honom på fotbollsplanen inom en inte allt för snar framtid.

”Om sanningen ska fram blev jag faktiskt ganska förvånad över detta eftersom under pandemin har jag på en och samma gång sett både det bästa – och det sämsta hos människor. Det är två extrema motparter. Verkligheten är den att jag spelat för många klubbar i Argentina och har alltid lämnat efter mig en viss essens i det jag gjort och med samma entusiasm. Det hade kunnat gå både bättre – och sämre, men jag tror att jag vunnit mycket respekt”.

Två år utan professionell fotboll sätter såklart vissa spår i en kropp – och givetvis ännu mer om du samtidigt börjar komma upp i åldern. Silva själv menar dock att hans fysiska status är väldigt bra inför den kommande säsongen.

Silva har tidigare vunnit ligan med bl.a. Boca Juniors (2012).

”Jag känner mig väldigt bra. Jag har disciplin för att träna och äta rätt. Detta eftersom du kan träna hur mycket som helst, men om du stoppar i dig fel saker blir det inte bra. Såklart har det kostat mig mycket energi under dom här första träningspassen med Aldosivi. Det är en helt annan sak att träna med ett professionellt fotbollslag än på egen hand”.

Silva har redan börjat visualisera hur det kommer att kännas när han får göra sin första officiella match igen.

”Jag är väldigt balanserad som människa, men ja, jag har föreställt mig detta. Jag har samlat på mig en mängd känslor. I truppen känner jag mig som en ungdom igen och även om det kostat mig mycket att vara utan fotbollen i två år kan jag fortfarande mäta mig med ungdomarna som är 17–18 år på träningarna. Bara detta är en liten belöning i sig, och jag har föreställt mig min debut många gånger. Det kommer att bli som att födas på nytt”.