Ikväll lottas den kommande säsongen fram: Detta är formatet

Copa de Liga Profesional 2022 lottas i afton och det är den tredje upplagan av detta format som nu ska lottas fram för att spelas under den första halvan av 2022.

En ny säsong i Argentina ligger bara en månad bort och ikväll kommer den kommande säsongen att lottas fram. Klockan 15:00 lokal tid – 19:00 svensk tid – drar lottningen igång som dessvärre inte går att följa rörligt, men dom stora medierna kommer att liverapportera ifrån lottningen.

Hur ser formatet ut?
Det är Copa de Liga Profesional som gör comeback under årets första sex månader. Detta format har spelats vid två tidigare tillfällen och då vann Boca Juniors respektive Colón. Precis som namnet antyder är detta ett cupformat där dom 28 lagen ska delas in i två stycken grupper – med 14 i varje – där samtliga lag möter varandra en gång.

Dom fyra främsta lagen går vidare till ett slutspel med kvarts -, semifinal och final. Här är det enkelmöten som gäller med straffläggning vid oavgjort efter 90 minuter. Kvartsfinalerna spelas på det lagets som slutade överst, av dom båda i gruppspelet, hemmaplan medan semifinalerna – och finalen spelas på neutral plan.

Nedflyttning?
Det kommer att vara nedflyttning vid säsongens slut. Två stycken ska åka ner till Primera Nacional, men dessa kommer inte per se att bli nedflyttade direkt då Primera Nacional löper årsvis. Istället kommer dessa nedflyttade lag även att spela i Primera Division under hösten.

Nedflyttningen avgörs, som vanligt, med genomsnittspoängen sett över dom senaste tre säsongerna.

Nykomlingarna.
Vi har två stycken nykomlingar till årets säsong vilket gör att antalet lag har ökat från 26 – till 28 lag. Lyckligtvis ska detta nu succesivt reduceras. Denna säsongens nykomlingar är Barracas Central och Tigre.

Derbyn?
Det kommer såklart att bli derbyn även under denna säsong. Dessa spelas över gruppgränserna. Detta innebär t.ex. att om Boca Juniors lottas in i Grupp A kommer River Plate automatiskt att hamna i Grupp B. Vem som får hemmaplan i derbyt kommer också att lottas fram.

När börjar säsongen?
Ännu har inget officiellt datum släppts, men dom flesta verkar vara rörigt eniga om att säsongen kommer att dra igång helgen den 11–13 februari.