Dock Sud klara för Primera B Metropolitana – tillbaka efter 22-års frånvaro

Efter många säsongers våndor – och plågor är Dock Sud äntligen tillbaka i den argentinska tredjedivisionen. Detta efter att ha besegrat Berazategui med 2–0 i kvalfinalen.

22 år är lång tid. För Dock Suds vidkommande har det varit 22 långa år av väntan på att återigen få ta klivet uppåt i divisionerna igen. Det är nämligen lite mer än två decennier sedan som klubben senast spelade i Primera B Metropolitana – den argentinska tredjedivisonen – och det har varit många frustrerande kvalförluster längs vägen.

Igår kom tillslut dagen då återkomsten blev ett faktum. Efter att det första mötet mot Berazategui, i kvalfinalen, hade slutat mållöst vann Dock Sud returen på en regntung plan i Buenos Aires. Med en trupp som innehåller många rutinerade pjäser i Cristian Tula (43 år), Leandro Caruso (40 år), Matías Giménez (36 år) och Cachete Oberman (36 år), men också många unga killar som hoppas att denna triumf ska bli ett lyft uppåt i karriären, lyckades man säkra uppflyttningen.

Lagets tränare – och hjärnan bakom hela framgången heter Guillermo De Lucca. Han blev tvungen att ta en paus efter halva säsongen pga. personliga problem, men kom sedan tillbaka och fick kröna allt slit med en uppflyttning. Tårarna var inte långt borta när slutsignalen gick och supportrarna vällde in på planen.

Vi välkomnar därmed Dock Sud tillbaka till B Metropolitana.

**

Sportivo Dock Sud grundades 1916 och vann faktiskt Primera Division 1933. Det ska dock poängteras att ligan, vid denna tidpunkt, var uppdelad i en amatörliga – och en proffsliga där Dock Sud alltså vann amatörligan.

Sedan professionaliseringen slog till, inom den argentinska fotbollen, har Dock Suds framgångar varit sparsamma och man har spenderat majoriteten av sin existens i dom lägre divisionerna.