Maxi Rodríguez lägger skorna på hyllan: ”Jag har inte mer att ge”

Endast några dagar efter att han gjorde ett drömmål mot Central Córdoba, som genererade tre poäng till Newell’s Old Boys, väljer Maxi Rodríguez att lägga skorna på hyllan. I ett emotionellt inlägg på sociala medier meddelade den 40-åriga klubbikonen att karriären är över.

Han är inte svår att tycka om den gode Maxi Rodríguez. En ödmjuk fotbollsspelare som alltid spelat mer för laget än jaget. Som vände hem till sitt älskade Newell’s Old Boys för att vinna ligan 2013.

”Den stunden som jag aldrig trodde skulle komma har nu kommit. Som fotbollsspelare vill man aldrig att den ska komma. Det ögonblicket när man avslutar sin karriär som professionell fotbollsspelare. Det är ett oerhört tufft beslut att ta, men samtidigt känner jag mig väldigt lugn. Det har varit en lång karriär och jag känner att den gett mig allting. Jag har tömt mig totalt, jag har inte mer att ge”.

Maxi Rodríguez inledde sin karriär i Newell’s Old Boys där han slog igenom som 18-åring i slutet av 90-talet. Efter några säsonger med klubben han älskade gick flyttlasset vidare till Europa och spanska Espanyol. Det blev inledningen på en lång – och framgångsrik karriär.

”Jag hade en dröm om att spela för Newell’s i Primera Division. Därefter började en lång karriär. Det blev att ta sig an något annorlunda (utlandssejouren) tillsammans med min fru började vi ett äventyr. Hon var den som följde med mig redan ifrån första stund till Europa. Hon har alltid varit vid min sida, i såväl bra – som dåliga stunder. Hon har gett mig stödet och viljan att aldrig sluta kämpa”.

Maxi Rodríguez har blivit en ikon i Newell’s Old Boys.

Efter tiden i Espanyol gick flyttlasset vidare till Atlético Madrid och Liverpool. Med den engelska storklubben vann Rodríguez Ligacupen 2012, strax innan Maxi bestämde sig för att vända hem till Newell’s Old Boys igen efter tio års utlandsäventyr. Efter en kortare epok i uruguayanska Peñarol kom han tillbaka till Newell’s igen 2019.  

Med det argentinska landslaget blev det också åtskilliga minnesvärda ögonblick genom åren. Maxi spelade i tre stycken världsmästerskap; 2006, 2010 och 2014 – där Argentina tog silver i det sistnämnda mästerskapet. I en turnering där Maxi Rodríguez själv spelade en stor roll och slog in den avgörande straffen mot Nederländerna i semifinalen. Totalt blev det 57 landskamper för Argentina och 15 gjorda mål.

Maxi Rodríguez i den argentinska landslagsdressen.

”Det är många minnen som cirkulerar i mitt huvud. Som när jag började spela och min farfar tog med mig för att kicka boll. Även min farmor brukade följa med när hon inte arbetade. Min farmor väntade alltid hemma när jag kom ifrån träning och hade lagat mat för att jag aldrig skulle behöva gå hungrig. Jag tror att dom två var dom viktigaste pelarna i mitt liv”.

Det återstår tre matcher att spela för Maxi Rodríguez och hans Newell’s Old Boys innan säsongen – och sedermera anfallarens karriär är över. Matcherna som återstår är Boca Juniors på bortaplan under söndagen och sedan Banfield hemma under kommande helg för att sedan avsluta mot San Lorenzo på bortaplan.

Det har onekligen varit en minnesvärd karriär som Maxi Rodríguez bjudit på och han kommer onekligen att lämna ett stort hålrum efter sig inom den argentinska fotbollen. En stor spelare och personlighet avslutar sin karriär. ¡Gracias por todo Maxi!