Argentina mot Peru på Monumental: Vänskapsmöte trots VM-kval

Argentina tar sig an Peru hemma på Estadio Monumental i Buenos Aires, under natten mot fredagen, och nog borde detta bara kunna sluta på ett sätt?

Argentina bjöd på en riktig uppvisning häromdagen när Uruguay besegrades med klara 3–0 på hemmaplan. Nu väntar ett möte med Peru som inte har skördat samma framgångar under VM-kvalet såhär långt. Senast föll man mot Bolivia i La Paz och det kommer behövas en rejäl uppryckning om man ska lyckas ta poäng i kvällens match mot Argentina. Peru tränas, som bekant, av argentinaren Ricardo Gareca.

I det argentinska laget finns det egentligen inga frågetecken bortsett ifrån den ständigt diskuterande högerbacksplatsen. Här finns det delade meningar om vem som ska starta – Molina eller Montiel. Molina har varit mer frekvent i startelvorna och får väl anses ligga lite framför Montiel i rangordningen. Dock gillar Scaloni båda och det är inte omöjligt att vi får se ett skifte på denna position i afton.

Förmodad startelva för Argentina: Martínez: Molina/Montiel, Romero, Otamendi, Acuña: Di María, De Paul, Paredes, Lo Celso: Messi, Martínez.

**

Mötet mellan Argentina och Peru är, i mångt – och mycket, ett vänskapsmöte trots rivaliteten som finns i hela Sydamerika, mellan dom olika länderna, och detta bottnar såklart i flera anledningar. Den största är utan tvekan det faktum att Peru var det land som stöttade Argentina allra mest under Falklandskriget. Man försedde dom med vapen, flygplan och hangarfartyg. Faktum är att peruanerna t.o.m. erbjöd militärt stöd i form av soldater – något Argentina tackade nej till.

Samarbetet stannade dock inte där. Argentina behövde köpa en del vapen ifrån Israel, men eftersom dom inte ville stöta sig med England valde man att avböja. Då köpte argentinarna vapen via Peru där Argentina dessutom skickade plan med Perus färger på till Israel för att inte några misstankar skulle uppstå. Detta triangeldrama uppdagades efter krigets slut.

Peru har också hela tiden stått på argentinarnas sida i form av stöttning efter kriget. Banderollen ”Para el Peru las Malvinas son argentinas” – ”enligt Peru tillhör las Malvinas (namnet Argentina använder på öarna) argentinarna.

Därutöver finns såklart också matchen som spelades i VM 1978 där Argentina behövde vinna stort mot just Peru, i den sista gruppspelsmatchen, för att nå finalen. I slutändan vann man med 6–1 och hela matchen omgärdades av konspirationsteorier om att peruanerna ska ha lagt sig – något som aldrig riktigt har kunnat bevisas. Dock stämmer det att flera handelsavtal slöts mellan länderna i samband med denna match. Även domaren i frågan har varit under utredning.

**

Kvällens möte har avspark klockan 01:30, svensk tid, och kan ses på Viaplay.