Lördagen: Segrar för Boca Juniors och River Plate

Lördagen bjöd på flera intressanta matcher i Argentina och vi kunde efteråt ta med oss segrar för bl.a. Boca Juniors och River Plate.

Jag vet inte riktigt i vilken ände vi ska börja i, men okej, vi startar med det mest iögonfallande först. River Plate besegrade Banfield med 1–0 på bortaplan och det var onekligen en tung seger sett till förutsättningarna.

River är, precis som man varit vid tidigare landslagsuppehåll under hösten, det laget som drabbats klart hårdast av att ligaspelet fortsätter rulla samtidigt som landslagen har samling. I gårdagens möte med Banfield sakande man stora delar av centrallinjen och Gallardo fick ställa upp med ett nytt mittbackslås, Pinola ihop med Peña Biafore, och andremålvakten Enrique Bologna.

Längre fram i planen saknades derbyhjälten Julián Álvarez vilket öppnade upp en möjlighet för Federico Girotti. Just Girotti är en speciell spelartyp då han skiljer sig ifrån samtliga anfallsalternativ i River Plate med sin enorma styrka och hot i luftrummet. Det var också den 22-årige anfallaren som skulle göra storklubbens – och hela matchens enda mål. Dock inte med huvudet. Dessvärre för hans del blev det noterat som ett självmål, även om Girotti var hjärnan bakom målet.

River Plate vann välförtjänt, men man fick stundtals slita ordentligt och det blev spännande hela vägen in i mål. Banfield var inte ofarliga även om känslan var att River skulle rida ut stormen i slutändan. Tack vare segern befäster River sin serieledning.

Lite senare på kvällen var Boca Juniors – och publiken tillbaka på La Bombonera i Buenos Aires. Nog släpptes det både en och annan tår över att denna väldiga stadion äntligen fick välkomna publik igen efter nästa två års frånvaro. Gårdagens möte med Lanús blev otroligt underhållande och svängigt där Boca i slutändan drog det längsta strået.

Lanús inledde dock målskyttet genom Ignacio Malcorra efter 23 minuters spel. Boca kom dock in i matchen och genom den ständigt aktive Marcelo Weigandt, på högerkanten, hittade man in med en kvittering kort efter Lanús öppningsmål. Agustín Almendra gav Boca ledningen precis innan halvtidsvisslan och Luis Vázquez – som kommit in istället för skadade Orsini – fyllde på till 3–1 under inledningen av den andra halvleken.

Diego Bragheri reducerade för Lanús med knappa tio minuter kvar och genererade lite spänning till matchen. Den nerven levde ända fram till den fjärde tilläggsminuten då Cristian Pavón fixade 4–2 ifrån straffpunkten. Tre viktiga poäng in på kontot för Boca Juniors och givetvis var det extra skönt att tre egna produkter stod för målen.

**

I övrigt kan vi konstatera att Defensa y Justicia besegrade Argentinos Juniors på bortaplan med 2–0. Därmed lyckades Beccaceces lag följa upp förra veckans 3–0-seger över Talleres med ytterligare en trepoängare.

Parallellt besegrade Sarmiento ett Aldosivi i fritt fall med 3–0. Martín Palermo gjorde sin första match som huvudtränare för bortalaget och det går onekligen redan att konstatera att han har fått ett jobbigt uppdrag på halsen. Sarmientos seger var oerhört välbehövlig och skapar ett visst momentum då man även vann under den föregående helgen mot Gimansia.  

Även Racing Club bärgade tre poäng under gårdagen. I deras fall borta mot Patronato i en match som storklubben inte alls imponerade i. Faktum är att det förmodligen varit mer rättvist om Patronato vunnit, men tack vare varsitt mål av Lisandro López och Enzo Copetti fick Racing med sig samtliga tre poäng hem till Avellaneda. En högst nödvändig seger med tanke på att Racing gått utan vinst i sju raka matcher innan gårdagens drabbning.