Fredagen: Ungdomarnas kväll

Vi bjöds på fler matcher än vanligt på en fredag under gårdagen. Här kommer en kortare summering av det som skedde.

Vi inledde fredagen med mötet mellan Unión och Platense i Santa Fe. Hemmalaget hade stora problem med att få igång något ordnat anfallsspel och istället var det Platense som var det drivande laget. Med en ny tränare vid rodret i Claudio Spontón visade bortalaget upp en större vitalitet i anfallsspelet än vad vi tidigare har vant oss vid.

Matías Tissera gav Platense ledningen efter arton minuter spel efter att ha slagit in sin egen retur i mål. Därefter skedde det inte särskilt mycket innan den talangfulle Kevin Lomanaco kunde göra 2–0 för Platense. Lomanaco, som varit uttagen i ungdomslandslagen vid ett flertal tillfällen, gjorde därmed mål i sin blott andra match i Primera Division. Unión reducerade på tilläggstid genom Juan García – som obegripligt nog återigen började på bänken och det är nästan så att man börjar fundera på ifall Unión inte vill vinna sina matcher.

Huracán mot Central Córdoba blev en spännande match i Santiago del Estero. Men kanske allra mest blev det en fartfylld drabbning där Huracán tog ledningen redan efter fem minuters spel. Fabián Henriquez dök upp, omarkerad, i straffområdet och nickade in ledningsmålet. Central Córdoba hittade dock ganska omgående in med en kvittering då Sebastián Ribas, även han, nickade in kvitteringen efter ett välslaget vänsterinlägg ifrån Jonathan Bay.

Matchens godbit stod dock César Ibañez för när han dundrade iväg en praktfull projektil under inledningen av den andra halvleken. Bollen letade sig upp i målvaktens vänstra kryss och det var sannerligen ett praktfullt ”golazo” som målskytten själv valde att dedikera till sin avlidne mamma som tragiskt gick bort för fem år sedan.

Kvällen fortsatte med Estudiantes mot Rosario Central, i La Plata, och återigen var det en livlig ungdomsspelare som hamnade i centrum. Gino Infantino har bara hunnit fylla 18 år och igår stod han för Centrals bägge mål mot Estudiantes. Dessa såg ut att ge Central tre välbehövliga poäng, men Estudiantes hittade in med en kvittering i den 96:e spelminuten. Kort därefter rök topplocket på bortatränaren Kily González och det är bara att konstatera att Central har en sådan säsong då absolut ingenting går deras väg.

Newell’s Old Boys mot Vélez Sarsfield stängde fredagen i Argentina på Estadio Marcelo Bielsa. Vélez var det klart bästa laget och lyckades utnyttja dom misstag som hemmalaget konstant var villiga att bjuda på.

Juan Lucero gjorde först 1–0 under den första halvleken innan Cristian Tarragona fyllde på till 2–0, med mindre än tio minuter kvar av tillställningen. Juan Garro reducerade för Newell’s på tilläggstid, men precis som för Rosario Central går det tungt för dom rödsvarta den här säsongen. För Vélez Sarsfields del däremot kryper man allt närmare toppen och närmar sig dom mest förnämsta placeringarna.