Boca Juniors nye tränare är här – Sebastián Battaglia har vunnit mer än någon annan i storklubbens historia

Under gårdagen stod det klart att Miguel Ángel Russo lämnar sitt uppdrag som huvudtränare för Boca Juniors och platsen tas över av reservlagets tränare, Sebastián Battaglia. Vem är Bocas nye tränare?

Det har varit skrivet i sten ett längre tag att det skulle bli såhär, det var bara en fråga om när. Att Russo förr eller senare skulle få kliva av posten som huvudtränare för Boca Juniors var samtliga medvetna om. Den tröga starten på årets ligasäsong accelererade detta öde tills det i slutändan blev ofrånkomligt.

Vad som också varit införstått – och planerat ifrån klubbledningens sida, och då vicepresidenten Román Riquelme, är att när Russo väl lämnat då kommer Sebastián Battaglia att ta över. Den f.d. mittfältaren har nämligen varit Riquelmes personliga önskning under en längre tid och en tränare som han ser en stor framtid i. Nu blev anlände denna framtid fortare än många kunnat ana.

Den usla starten på säsongen resulterade i att Russo fick kliva av jobbet som huvudtränare för Boca Juniors. Noll segrar på dom sex första ligaomgångarna, endast två mål framåt och sammanlagt tio ligamatcher utan vinst blev tillslut för mycket att bära. Lägg därtill att storklubben embarkerar sig på en tjugofjärde plats i tabellen, av tjugosex lag, och man förstår anledningen till att Russo fick sparken.

Vad som däremot är värt att poängtera och som absolut inte får glömmas bort är att Russo inte haft dom enklaste förutsättningarna den här säsongen för att lyckas. I två av dom tre inledande omgångarna fick han klara sig utan seniortruppen då dessa var tvungna att isolera sig efter den stökiga matchen i Copa Libertadores, mot Atlético Mineiro, i Brasilien. Boca åkte ur turneringen och truppen fick spendera natten på polisstationen efter ett stort slagsmål ägt rum efter matchen.

Faktum är att Russo inte ens fick leda laget i dessa två ligaomgångar, eftersom även han hölls isolerad, utan det var istället Battaglia som styrde skutan. Utöver detta har inte Russo fått dom spelare som han önskat till truppen. Efter sommarens (vinter i Argentina) transferfönster, där samtliga centrala anfallare lämnade klubben, har tränaren uttryckligen gång på gång poängterat vikten av att få in en ny nia till klubben av hög kvalité – det fick han aldrig. Istället fick han värvningar på positioner där klubben redan har god täckning och resultatet har varit att spelare fått spela på positioner som dom egentligen inte varit bekväma i.

Utöver allt detta har dessutom en av lagets bästa spelare, Sebastián Villa, vägrat träna eftersom han vill lämna för belgiska Club Brügge. Detta har resulterat i att colombianen inte spelat sedan bortamatchen mot Atlético Mineiro och just nu befinner han sig hemma i Colombia på semester, istället för tillsammans med laget i Buenos Aires. Omständigheterna har med andra ord inte varit optimala för Russos del och man får nog konstatera att det var mer otur, än brist på skicklighet, som gjorde att hans andra sejour i Boca Juniors tog slut redan nu.

Nu är det alltså upp till Sebastián Battaglia att vända på skutan och det kommer onekligen att bli en utmaning. Vem är då egentligen Boca Juniors nye tränare?

Sebastián Alejandro Battaglia föddes i Santa Fe den 8 november 1980, men redan som 10-åring inledde han sin karriär i Boca Juniors ungdomslag. Han tog sig upp genom klubbens ungdomsakademi och fick sedan debutera i seniortruppen. Förutom en kortare utlandssejour i Villarreal, där han f.ö. spelade tillsammans med Riquelme, tillbringade han hela sin aktiva spelarkarriär i Boca Juniors.

Här är han fortfarande den person som vunnit flest titlar med storklubben någonsin – 17 stycken. Bland dessa återfinns bl.a. sju ligatitlar, fyra Copa Libertadores-pokaler och två Interkontinentalcupstitlar. Totalt gjorde Battaglia 313 officiella matcher för Boca Juniors innan han tvingades avsluta karriär 2013 pga. en enveten ankelskada. Då hade Battaglia redan inlett sin resa som tränare genom att börja gå tränarutbildningen och under sin skadeperiod, 2012, studerade han noga Bocas dåvarande tränare, Julio Falcioni, i detalj och antecknade hans sätt att lägga upp träningarna. Dessa båda skulle senare komma att sammanstråla igen.

Ingen har vunnit fler titlar med Boca Juniors än Sebastián Battaglia.

2018 fick Battaglia sitt första tränaruppdrag när han tog över Almagro i andradivisionen. Sju omgångar återstod av säsongen när han fick ersätta Alfredo Grelak som huvudtränare. I slutändan kom Almagro endast en poäng bakom serieettan Aldosivi, men Battaglia lyckades missa tre chanser till uppflyttning, under samma säsong, vilket renderade i att han och klubben gick, i samförstånd, skilda vägar.

Därefter fick Battaglia chansen att sammanstråla med Julio Falcioni i Banfield och då i rollen som assisterande tränare. Här fortsatte han att gå i den rutinerade tränarens skola och det är givetvis ofrånkomligt att Falcioni haft en stor inverkan på Battaglias tankar kring hur ett lag ska spela. Efter tiden i Banfield fick Battaglia ta över Boca ungdomslag och har varit där fram tills nu. Förra säsongen nådde reservlaget (Argentinas motsvarighet till U21) finalen av ligaspelet, där man tillslut föll mot Sarmiento, och Battaglia har genomgående spelat med ett 4-3-3-system.

På gårdagens presskonferens, där han presenterades som ny tränare för seniorlaget, pratade tränaren litegrann om vad han ville se ifrån sitt lag framöver och hur Boca Juniors kan tänkas spela.

”Vi vill ha ett lag som är spelförande, det är vad denna klubb förtjänar och det vi anser att klubben behöver vara. Vi ska jobba för att laget ska ha en tydlig identitet och spelidé. Man måste sträva efter höga målsättningar, ha mål och arbeta för att nå dessa. Forma en grupp som blir stark fr.o.m. nu och framåt för att besegra dom rivaler vi har framför oss. Idag vinner inte klubbmärket några segrar utan det är vad vi prestera ute på planen som avgör. Boca har kanske inte, hittills, nått dom resultat som vi velat. Vi ska försöka att göra vårt yttersta för att nå resultat och inkassera trepoängare. Det som har skett hittills är passé. Nu är det detta vi har framför oss som måste tas itu med”.

Med sig i sin tränarstab har Battaglia flera f.d. Boca Juniors-spelare som känner till klubben väl och där t.ex. Mariano Herron varit med under Russos ledning i klubben. Därmed är tanken att han ska fungera lite som en kunskapskälla för Battaglia då han känner till samtliga spelare i seniortruppen på ett väldigt bra sätt.

”Jag älskar dom här klubbfärgerna. Vi har försvarat dessa färger på planen och nu får vi göra det i en annan typ av roll. Vår intention är att placera Boca så högt som möjligt. Tanken är att bygga en stark grupp. Den som vill vara kvar i klubben får också bära tröjan (möjlig hint till Sebastián Villa). Vi är medvetna om att detta är den största klubben i Argentina. Dom här färgerna kommer att försvaras till döden. Vi har försvarat dom tidigare, på alla möjliga ställen och vet vad dom innebär – och betyder. Vi vet vad äran i denna klubb representerar”.

En väldigt intressant detalj i sammanhanget är att Boca Juniors nu tränas – genomgående i samtliga av klubbens lag – av f.d. spelare som blivit handplockade av Riquelme. Reservlaget kommer t.ex. framöver att ledas av Mauricio Serna (tre ligatitlar och två Copa Libertadores-pokaler med Boca) och Hugo Ibarra (fem ligatitlar och fyra Libertadores-pokaler med Boca). Längre ner är den populäre figuren Blas Giunta högsta ansvarig för att dels hitta nya ungdomsspelare till pojklagen, men också yttersta ansvarig för samtliga av dessa.

Det är högst troligt att Sebastián Battaglia kommer att fortsätta att köra på sitt 4-3-3-system. Han duckade på presskonferensen angående frågan om han kommer ge fler unga spelare chansen, med tanke på att han känner till dom väl ifrån reservlaget, men vad vi kan slå fast är att det säkerligen inte har minskat deras chanser. Valentín Barco borde ligga bra till för att få spela fler matcher på vänsterbacksplatsen och Equí Fernández kan säkerligen få spela en och annan match på mittfältet.

Annars är Cristian Medina och Alan Varela typiska spelare som borde ha cementerat sina platser än mer i startelvan. Lösningen på nummer 9-problematiken skulle kunna vara att ge Luís Vázquez chansen. Den 20-årige anfallaren öste in mål för reservlaget i våras och var en stark bidragande orsak till att man nådde finalen mot Sarmiento. Battaglia känner därför till honom väl och Vázquez har, sedan dess, även fått chansen i Liga Profesional.

Första testet för Battaglia – och hans nya Boca Juniors blir på lördag mot Patronato. Då får vi se om man redan kan urskilja några förändringar i storklubbens sätt att spela. Nu finns det nämligen bara en väg att gå och den är uppåt.